torsdag 31 december 2015

Årets boklista


Att läsa är att leva för mig. Jag tror blint på det övar upp den empatiska förmågan vi människor i bästa fall är utrustad med. Här är min boklista på de böcker jag hann läsa under året som gått. Nya spännande titlar väntar 2016.


In med det nya och ut med det gamla. På årets sista skälvande dag lägger jag på egen begäran ut min boklista för 2015. I år hann jag läsa 25 böcker, en varannan vecka. Känner mig ganska nöjd med det.

En fördel är att jag nu har längre till jobbet och har börjat läsa på vägen dit och hem. Om jag får sittplats på tunnelbanan vill säga, annars blir det inte mycket läsande av då jag ännu inte lärt mig tekniken att stå och läsa, men det kanske går utmärkt?

Årets lista innehåller många Maria Lang, ser jag när jag tittar på helheten. Hela sex stycken, Homandeckarna blev två till antalet och en ynka Stieg Trenter; Kalla handen hann jag med. Till mitt försvar kan jag ändå säga att jag slutat med att ”deckaknarka” eftersom jag mest håller mig till pusseldeckare i Agata Christie stil. Lättsamma historier, om än med ond bråd död. Sedan kunde jag inte hålla mig borta från ”Mördaren i Folkhemmet” en bok som handlar om ett av Sveriges mest uppmärksammade mordfall, eller rättare sagt den misstänkte; Olle Möller. Intressant läsning. Sedan får jag väl försvara mig med att jag nog är en obotlig melankoliker som inte får nog av känslan från ett svunnet 50-60-tal.

En bok som jag verkligen vill rekommendera är ”Tobakshandlaren” av Robert Seethaler från min brors bokförlag Thoren & Lindskog, passar på att göra lite reklam för deras mycket läsvärda böcker med flera författare som skriver på tyska. Finns även svenska författare numera för att bredda förlagets inriktning. Här finns historier som är välskrivna och lite udda. Vi är ju inte bortskämda med att hitta berättelser från andra länder än de anglosaxiska, men här finns alltså historier från en annan del av Europa.

Tobakshandlaren är riktigt intressant då handlingen rör sig innan andra världskriget i en tid där Hitler har kommit till makten. I centrum står en ung man som ska ut i livet och får ett jobb i Wien hos en Tobakshandlare som gör motstånd. Den unga mannen blir också vän med en mer berömd person, Sigmund Freud. Boken har ett aktuellt tema med tanke på vad som idag händer politiskt i Europa.

Mer om politik finns att läsa i ”Partiledaren som kom in i kylan” av Daniel Suhonen som skildrar Håkan Juholts uppgång och fall. Fängslande läsning även om den inte ska tas för någon ”sanning”, om det överhuvudtaget skulle finnas någon sådan i det politiska spelet, snarare bara enskilda personers upplevelser av olika skeenden. I alla fall gav den mig en hel del viktiga tankar att fundera kring.

Sist vill jag också nämna Eva F Dahlgrens "Fallna kvinnor" som skildrar en mörk tid i vår historia; hur ogifta kvinnor kunde bli dömda för lösdriveri och sattes på anstalt under det mest vidriga former och helt godtyckligt ur ett rättsligt perspektiv. Det var tyvärr inte så länge sedan det var en skam för kvinnor att få barn utom äktenskapet. Hua, den tiden då vi kvinnor inte fick bestämma själva över våra egna kroppar önskar jag aldrig kommer tillbaka igen.

Nu ska jag inte trötta ut er mer utan håll till godo, min boklista anno 2015:
1. ”Himmel och helvete” – Jón Kalman Stefánsson
2. ”Kaninhjärta” – Christin Ljungqvist
3. ”Mördaren i folkhemmet” – Lena Ebervall och Per E Samuelson
4. ”En skugga blott” – Maria Lang
5. ”Modern mystik – den dolda vägen till inre klarhet” – Kajsa Ingemarsson
6. ”Den inre gnistan – vägen till ett kreativt liv” – Kajsa Ingemarsson.
7. ”Kalla handen” – Stieg Trenter
8. ”Döden går på museum” – Jan Mårtenson
9. ”Staden sover” – Maria Lang
10. ”Dimma över Darjeeling” – Mikael Bergstrand
11. ”Medicis ring” – Jan Mårtenson
12. ”Påven Johanna” – Donna Woolfolk Gross
13. ”Min farfar var rasbiolog” – Eva F Dahlgren
14. ”Fallna kvinnor” – Eva F Dahlgren
15. ”Rävungen” – Torey Hayden
16. ”Finns inte på kartan” – Carin Hjulström
17. ”Partiledaren som kom in i kylan” – Daniel Suhonen
18. ”Tobakshandlaren” – Robert Seethaler
19. ”Ring på Jeeves” – P G Wodehouse
20. ”Ofärd i huset bor” – Maria Lang
21. ”En främmande man” – Maria Lang
22. ”Kafka på stranden” - Haruki Murakami
23. ”Siden, sammet” – Maria Lang
24. ”De röda kattorna” – Maria Lang
25. ”Sund” – Tove Folkesson

Var nu rädda om varandra i Nyårsnatten. Gott Nytt år och Tjo & Tjim på er!

1 kommentar:

  1. Åh! Även jag hade en Maria Langperiod för ett par år sedan. Läste om ganska många: http://mirasmirakel.blogspot.se/2014/01/maria-lang.html

    SvaraRadera