tisdag 26 november 2013

Grattis Selma


 

 
Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf, född 20 november 1858Mårbacka i Östra Ämterviks församling i Värmland, död 16 mars 1940Mårbacka, är en av Sveriges mest framgångsrika och uppskattade författare.
 
I förra veckan fyllde Nobelpristagaren år 1909 Selma Lagerlöf 155 år. Ja, visserligen är hon död sedan ett bra tag, men hon lever kvar genom den fina bokskatt hon skänkt oss. På tiden när det begav sig visste avundsjukan, nu som då, inga gränser. Av de manliga litteraturhistorikerna fick hon epitetet sagotant. Kanske för att hennes debutroman 1891, som gavs ut 1891, hade titeln Gösta Berlings saga. Att litteraturhistoriegubbarna fått något om bakfoten stod väl helt klart då romanen handlade om en försupen präst. Ingen frekvent förkommande barnboksfigur, även på den tiden, skulle jag gissa.

Till alla er som ännu inte läst denna fantastiska författares böcker kan jag starkt rekommendera Kejsaren av Portugallien. Den handlar om en pappa som aldrig slutar älskar sin dotter och sätter henne främst, fast andra bespottar henne för att hon fallit från ängelns himlastege till samhällets botten när hon blev gatslinka. Hon stack också ut en aning vid ett kyrkobesök då hon klädde sig lite för fint för sin klass. Ett ämne som tydligen är lika aktuellt nu som då.

Kan inte sluta att fundera på hur många som idag läser Werner von Heidenstam, en annan svensk Nobelpristagare år 1916? Jag tycker att Selma fortfarande äger, efter mer än ett och ett halvt sekel! Men kanske är käre Werner ändå värd ett försök?

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar