tisdag 27 januari 2015

Ett inlägg i debatten om mobilfria zoner

Tänk vad skönt att slippa höra de värsta dumheterna, ljuva tanke. 

Min första impuls är att slita mobilen ur hans hand, slänga den på tunnelbanevagnens golv, stampa på den tills det bara återstår små smulor och vråla i hans öra så han får tinnitus; väx upp! Tur att nästa tanke hejdar min första impuls; ”så kan jag ju inte göra, han är bara ett omoget barn i en vuxen mans kropp och jag är en medelålders tant som vet bättre att uppföra mig”.

Vad var det då som upprörde mig så? Jo, när den unge mannen, med den svarta sotarmössan långt neddragen över pannan, för femte gången kallat tjejer han tydligen har träffat ”slynor” som bara är till för att kn****s för att k*k*n ska få motion. Blev det hela en gnutta för mycket.

När jag lugnar ned mig inombords känner jag bara en stor tomhet. Här sitter en ung man på väg in i vuxenlivet och som på riktigt verkar tro att han, är tvungen att säga dessa saker högt i sin mobil på tunnelbanan fem gånger för att på något, obegripligt, sätt verka vadå för nåt?  Manlig?  Eller vad det nu är för grumliga tankar som simmar runt i hans unga hjärna, men att det i verkligheten bara känns platt och pinsamt å hans vägnar och han egentligen borde skämmas ögonen ur sig.

Till sist blir det hela bara löjligt skrattretande och jag hör ordspråket ”den som skrattar först, skrattar sist”, i mitt inre, men i bemärkelsen; ”den som skrävlar mest, får ligga minst”. Jag tänker också att han, förhoppningsvis, om så där en 20 år, när han själv kanske har en dotter, och när han stiger in i en tunnelbanevagn och hör en ung man sitta och prata med polaren högt i mobilen om alla j**la slynor som bara ska, k-ordet här igen, denna gång förstår hur löjeväckande omoget det hela ter sig och bara som första impuls vill slita mobilen ur hans hand, slänga den på tunnelbanevagnens golv, stampa på den tills det bara återstår små smulor och vråla i hans öra, så han får tinnitus; väx upp!

Fast bara som första impuls och som nästa handling istället lägga armen runt den förvirrade unga mannen, som är i akut behov av vägledning, och fråga om de ska ta en kopp kaffe ihop för att snacka om manlighet, hur svårt det kan vara att hitta sig själv när man gått vilse och hur man kan välja att inte prata nedsättande om kvinnor.

söndag 4 januari 2015

Mitt bokslut 2014


Mitt bokslut för 2014. En del djupa böcker, en del mindre djupa kanske.

Nytt år och nya föresatser. Att läsa många böcker (och skippa tevetittandet) är ett av mina. Nedan presenterar jag stolt min boklista för 2014 som bjöd på många härliga lässtunder. Jag är sjukt nöjd med att jag ungefär ligger på en bok varannan vecka, totalt 28 böcker hann jag med. Tre av dessa handlar om antikhandlare Johan Kristian Homan. Den senaste Homandeckaren, Juvelskrinet, ligger i bokhögen för 2015. Lurar lite på att gå med i Homansällskapet. Vi får väl se hur det blir med den saken. I högen ligger även sista delen i triologin om häxorna i Engelsfors - Nyckeln. Spännande att få veta hur författarna ska lyckas knyta ihop det. I höstas var jag på bokmässan i Göteborg och lyssnade till ett spännande samtal med de båda författarna om varför de valt unga tjejer som huvudpersonerna i sina böcker, något som tyvärr inte är helt vanligt i Fantasy (tyvärr kanske inte bara inom den genren).

Under året slutförde jag även sista delen i Karl-Ove Knausgårds livsverk ”Min kamp” (över 1 200 sidor tror jag). Det har både sagts och skrivits mycket om dessa böcker. Själv har jag hört många åsikter, även från de som inte har läst utan mest bildat sin uppfattning från tidningarnas skriverier. Alla har naturligtvis rätt till sin egen åsikt, men jag tycker absolut att man bör läsa alla sex delarna. Utan att självförhärliga sig visar Knausgård upp sitt liv, både i nutid och dåtid. Hans tillkortakommanden i sociala sammanhang, livsvalet att bli författare, kärleken till sin familj. Han diskuterar litteratur, tar upp tabulagda ämnen som alkoholism, psykiskt sjukdom och att känna sig annorlunda med mera, med mera. Att det sedan blir livliga diskussioner om verket är bra tycker jag. Det är litteraturen till för och det visar att god litteratur engagerar. Någon definitiv sanning existerar aldrig och det här är författarens röst, som han minns det. Jag tycker det är viktigt att barn får beskriva sin barndom och även de saker som var jobbiga. Som läsare förstår jag att det är som den personen minns det. Andra minns andra saker och kan gärna själva skriva en bok om det. Hur närstående framställs är utifrån barnets perspektiv, även om författaren är vuxen och som läsare förstår jag också att en person inte är endimensionell utan har flera sidor, både bra och mindre bra. Det är allmängiltigt för oss alla och envar.

En annan författare som under året varit en ny bekantskap är Carlos Ruiz Zafon. Det gav mersmak
och jag vill gärna läsa fler böcker av honom. Sedan ska jag faktiskt även smyga in lite mer mystik med Kajsa Ingmarssons böcker som jag köpte på bokmässan. Lyssnade även på henne på ett
seminarium där hon bland annat talade om hennes vilja att formulera det ogripbara i livet. Jag tycker Kajsa har en spännande bakgrund och personlighet, så jag ser verkligen fram mot att läsa dessa böcker. För tänk om det är så att allt i livet inte bara sker av en slump?

En nyhet för 2015 är att jag Boktanten och Bokbönan har planer på att starta en bokblogg. Här kommer vi två bokälskare att skriva om böcker, bara för att böcker helt enkelt är strålande underbara och helt fantastiska. Få se också om jag under året kommer några steg närmare min dröm om ett alldeles eget bibliotek. Fortsättning följer och mystiken tätnar. Varsågod och håll tillgodo med mitt bokslut av 2014 och hopps du får något läsvärt tips:

1. ”Mord i Havanna” – Jan Mårtenson
2. ”Andras ungar” – Torey Hayden
3. ”Lösnummer” – Jan Olof Olsson (Jolo)
4. ”Min kamp – del 6” – Karl-Ove Knausgård
5. ”Jag lever, pappa” – Siri och Erik Sönstelie – Utöya 22 juli 2011 – dagen som förändrade oss.
6. ”Himlens fånge” – Carlos Ruiz Zafon
7. ”Fyrmästarens dotter” – Ann Rosman
8. ”Spionen” – Jan Mårtenson
9. ”Tedags för normalt byggda damer” – Alexander McCall Smith
10. ”Den grekiska hjälmen” – Jan Mårtenson
11. ”Drunkna inte i dina känslor” – En överlevnadsbok för sensitivt begåvade – Maggan Hägglund och Doris Dahlin.
12. ”Ansvarsfull” – Camilla Kuylenstierna & Christel Dopping
13. ”Vem älskar Yngve Frej” – Stig Claesson
14. ”Den osynlige mannen från Salem” – Christoffer Carlsson
15. ”Dregen – Ett jävla ös!” – Självbiografi berättad för Tore S Börjesson
16. ”Jag vill ju vara fri” – En bok om Lena Nyman – Annika Persson
17. ”I kroppen min vägskäl” – Kristian Gidlund
18. ”Det lömska nätet” – Helene Tursten
19. ”Det goda inom oss” – Linda Olsson
20. ”Monster” – Micael Dahlén
21. ”Dödsdömd” – Damien Echols
22. ”Eld” – Mats Strandberg, Sara Bergsmark Elfgren
23. ”Lycka nu” En praktisk guide i mindfulness – Titti Holmer
24. ”Gone Girl” – Gillian Flynn
25. ”Monster” – Micael Dahlén
26. ”Ett norrländskt trauma” – Viktoria Larsson
27. ”Gustavs grabb” – Leif GW Persson
28. "Frihet" - Jonathan Franzen

Önskar dig ett Gott nytt år med kärlek & mystik!